Epic Games bir video oyunu yapımı ve geliştirme şirketi. Şirketin en bilindik oyunlarından biri de Fortnite isimli oyunu. Epic Games yaklaşık üç yıl önce, uygulama mağazalarındaki tekelleşmeye yönelik Google ve Apple’a karşı dava açmıştı.
Google Play Store, Epic Games de dahil tüm uygulama geliştiricilerinin dijital ürün veya hizmet satışlarından yüzde otuza kadar komisyon ödemesini gerektiren şirket politikalarına sahipti. Google ve Epic Games’i karşı karşıya getiren olay, Epic'in Fortnite oyununa yönelik güncellemeler yayımlaması ve şirketin müşterilerine uygulama mağazaları yerine uygulama içi satın alma işlemleri için doğrudan fatura kesmesine imkân tanımasından kaynaklanmıştı. Epic Games, Fortnite oyunu içine direkt ödeme seçeneği eklemişti. Bunun üzerine de Google ve Apple, Fortnite’ı uygulama mağazalarından çıkarmıştı. Ardından da Epic Games, doğrudan faturalandırma ve Epic Games mağazasını telefonlara sınırsız bir şekilde kurma olanağı için her iki şirkete de dava açmıştı.
Epic Games’in talebi, tazminata yönelik değildi. Dava ile ulaşılmak istenen amaç; mahkemenin, Google’a uygulama geliştiricilerinin Android’de kendi uygulama mağazalarını ve kendi faturalandırma sistemlerini sunma özgürlüğüne sahip olduğunu söylemesiydi.
Kaliforniya Kuzey Bölge Mahkemesi’nde görülen Google ile olan davada geçtiğimiz günlerde karar çıktı. Jüri Google’ın, Google Play Store'u ve Google Play Faturalama hizmetini yasadışı bir tekele dönüştürdüğüne karar verdi. Yani Google’ın uygulama mağazasını işletme şekliyle tekelleşme karşıtı yasaları ihlal ettiği kararına varıldı. Google’ın rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle Epic Games’in zarar gördüğü tespitinde bulunuldu.
Karar üzerine Google’dan, temyize başvurmayı planladıklarına yönelik açıklama geldi. Epic Games ise kararın, tüm uygulama geliştiricileri ve dünya genelindeki tüketiciler için bir kazanç olduğunu vurgular nitelikte bir paylaşım yaptı. Epic Games’in zaferi konuşulmakla birlikte aslında şirketin, bu karar ile kazanımlarının ne olacağı henüz açıklığa kavuşmuş değil. Şayet Google’ın temyiz yoluna başvurması halinde, üst mahkemenin nasıl bir karar vereceğini de takip etmekte yarar var.