Dünya basınında yayınlanan haberlere göre birçok sosyal medya kullanıcısı Filistin yanlısı paylaşımlarının engellendiğini, Gazze ve Filistin’le ilgili hikayelerin azaldığını ileri sürdü. Yapmış oldukları paylaşımların daha az görüntüleme aldığını fark etmeleri üzerine bu iddiada bulunduklarını belirttiler. İddiaların odağında Meta bünyesinde yer alan Instagram ve Facebook sosyal medya platformları yer alıyordu. Tepkiler üzerine Meta, “Politikalarımız insanları uygulamalarımızda güvende tutarken herkese söz hakkı vermek üzere tasarlanmıştır. Bu politikaları dünyanın her yerinde eşit şekilde uyguluyoruz ve sesleri kasıtlı olarak bastırdığımız iddiası doğru değildir. Ancak, örneğin Meta tarafından Tehlikeli Örgüt olarak tanımlanan Hamas'ı öven veya şiddet ve grafik içeren içeriklere platformlarımızda izin verilmemektedir. Hata yapabiliriz ve bu nedenle insanların yanlış bir karar verdiğimizi düşündüklerinde bize bildirmeleri için bir itiraz süreci sunuyoruz (...)” şeklinde açıklamada bulundu.
Peki gizli yasaklama (shadow-banning) nedir?
Daha çok shadow-banning olarak bilinen bu kavram, Türkçe’ye ‘gizli yasaklama’ veya ‘hayalet yasaklama’ şeklinde çevrilmektedir. Bir çeşit sansür türü olup, sosyal medyada paylaşılan bir içeriğin kısmen veya tamamen görülmesini engellemeye yarar. Örneğin Instagram Insights'a baktığınızda, etkileşimde ani ve sürekli bir düşüş fark ederseniz gölge yasaklanmış olabilirsiniz ya da aldığınız beğeni ve yorumların sayısı, Facebook grubunuzun üyelerinin haber akışlarındaki görünürlüğü ve adınızın arama kutularındaki varlığı bir anda en aza inebilir.
Bölgedeki gerginliğe ilişkin sık sık bilgi akışının olduğu X (eski adıyla Twitter) hakkında da sosyal medya platformunun paylaşımları sansürlediği yönünde iddialar bulunsa da bu konuda henüz bir netlik yok. Bunların yanı sıra X üzerinden Trendyol’un, sitesindeki Filistin temalı ürünlere de sansür uyguladığı yönünde haberler yayıldı. Fakat son durumda böyle bir sansürleme olmadığı, site üzerinde Filistin temalı birçok ürünün satışına devam edildiği tespit edildi. Keza Trendyol da yapmış olduğu açıklamada iddiaların asılsız olduğunu ifade etti.