3250 yıl öncesine dayanan işe gelmeme mazeretlerini gösteren bir liste bulundu

Mısır’da bulunan M.Ö. 1250 tarihli ostrakon adı verilen çömlek parçasında işçilerin 3250 yıl önce işe gelmeme sebeplerinin kayıt altına alındığı tespit edildi.

  • Ömer Batuhan Uçmak

  • Ekim 30, 2023

3250 yıl öncesine dayanan işe gelmeme mazeretlerini gösteren bir liste bulundu

Tarih olarak üzerine II. Ramses’in iktidardaki 40.yılı damgalanmış bu ostrakonun üzerinde yılın 280 günü içinde işçilerin işe gelmeme nedenlerinin gösterildiği bir liste yer alıyordu. Liste, 40 farklı işçinin bir yıl içerisinde hangi gün hangi sebeple işe gelmediklerini gösteriyordu. Tarihin yanında o kişinin neden gelmediğini gösteren kırmızı bir ifade bulunuyordu.

Devamsızlığın en sık kaydedilme nedenleri ise ilgi çekici. İlk sırada “göz rahatsızlığı” ve “akrep sokması”nın dahil olduğu “hastalık” sebebi yer alıyordu. Ardından da ikinci sırada, kişinin patronunun yanında onun için özel iş yapması yani “patronuyla” sebebi bulunuyordu. Bunların yanı sıra listede birçok sebep daha var. O dönemlerde bira mayalama, aile ferdini mumyalama, kızın/eşin kanaması olması, tanrıya adak, aile ferdi için dini tören, kendi evinin inşası, katip için taş getirme, yas tutma gibi sebepler de mazeret olarak kayıt altına alınıyordu. Şu an ise British Museum’da sergilenen 3250 yıllık ostrakonun antik dönemdeki iş hayatından günümüz iş hayatına bir köprü kurduğu ve o dönemdeki toplumsal yapı hakkında fikir verdiği ifade ediliyor.


Bültendeki tüm yazıları incele

Space her yerde!

Space uygulamasını istediğin cihazda kullan. Hem de ileri web uygulaması olarak.