Airbnb düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlandı

Bir süredir hakkında düzenleme yapılması beklenen konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin kurallar Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına Dair Kanun ile belirlendi.

  • Ömer Batuhan Uçmak

  • Kasım 02, 2023

Airbnb düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlandı

Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına Dair Kanun’a, namıdiğer Airbnb Kanunu’na, göre tek seferde en fazla 100 gün süreyle her türlü amaçla kiralama turizm amaçlı kiralama olarak kabul edilecek. Düzenlemede kiraya verenlerin sözleşme yapmadan önce izin belgesi alması zorunluluğu belirtildi. İzin belgesi almadan turizm amaçlı kiralama yapanlar ise yüksek miktarda idari para cezası ile karşı karşıya kalacak. Aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen izne uygunluğu belirten plaketin turizm amaçlı kiralamaya konu konutun girişine asılması zorunluluğu düzenlendi. Bu doğrultuda kiraya verenler ilk adımda izin belgesi almak ve plaketi konutun girişine asmak ile mükellef.

İzin belgesi başvurularında turizm amaçlı kiralamaya konu bağımsız bölümün bulunduğu binadaki tüm kat maliklerinin bu faaliyete onay vermesi gerekliliği yine Kanun’da öngörüldü. Belli bir sayıdan fazla bağımsız bölümden oluşan binalarda ise aynı kiraya veren adına aynı binada birden fazla bağımsız bölüm için izin belgesi düzenlenmesi için ek sınırlamalar getirildi.

Kanun, turizm amaçlı kiralanan konutlarda alt kiralamayı açıkça yasakladı. Böylece kullanıcılar tarafından kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere turizm amaçlı kiralama yapılması mümkün olmayacak. Aksi halde bu kişilere her bir sözleşme başına yüz bin TL idari para cezası verilecek. Kiraya verenler Kimlik Bildirme kanunu hükümlerince bildirim yükümlülüğü altın olacak.

Türk Borçlar Kanunu’nda yer aldığının aksine turizm amaçlı kira sözleşmelerinde kira süresinin uzamasının mümkün olmadığı düzenlendi. Kanun’a göre sözleşme, her halükarda sözleşmede belirtilen sürenin sonunda sona erecek. Bu durumda turizm amaçlı kira sözleşmeleri bir kereye mahsus en fazla 100 gün olabilecek.

Kanun, izin belgesi olanlar ve olmayanlara yönelik iki ayrı idari yaptırım şekli öngördü. İzin belgesi olmayanlara yüz bin TL idari para cezası uygulanacak ve verilen süre içerisinde izin belgesi almayıp faaliyete devam edenler hakkında bir milyon TL’ye kadar idari para cezası söz konusu olacak. İzin belgesine sahip olanlar hakkında ise yükümlülükleri yerine getirmemeleri sebebiyle elli bin TL’den iki yüz bin TL’ye kadar idari para cezası öngörüldü. Ayrıca aracı hizmet sağlayıcılarına da Bakanlığın bildirdiği içerikleri kaldırma yükümlülüğü getirildi. Aksi halde aracı hizmet sağlayıcıları, her konut için yüz bin TL’lik bir idari para cezası ile karşı karşıya kalacaklar. Bununla birlikte kiraya verenler aleyhine turizm amaçlı kiralama yapılan konutun, sözleşmeye uygun olarak kullanıcıya teslim edilmemesi hali için yüz bin TL’lik bir idari para cezası belirlendi. Bu durumda sözleşmelerin ilgili düzenlemeye adapte edilmesi kiraya verenler için büyük önem arz ediyor.

Kanun 01.01.2024 tarihinde yürürlüğe girecek. Yürürlük tarihinde turizm amaçlı kiralama faaliyetinde bulunanlara izin belgesi almaları adına başvurmaları için 1 aylık süre tanındı. Bu durumda turizm amaçlı kiralama faaliyetinde bulunan her kiraya veren 01.02.2024 tarihine kadar izin belgelerini edinmek için başvurmalı ve yükümlülüklere uygun bir kira ilişkisi tesis etmelidir. Ayrıca Bakanlık, konutun kamu düzeni, kamu güvenliği ve genel ahlaka aykırı olarak kullanıldığını tespit ederse izin belgesini iptal etme yetkisine sahip.

Düzenlemenin detayları için tıklayınız.


Bültendeki tüm yazıları incele

Space her yerde!

Space uygulamasını istediğin cihazda kullan. Hem de ileri web uygulaması olarak.