Geçtiğimiz aylarda Google’a ABD Adalet Bakanlığı’nın “arama ve arama reklamcılığının bazı kısımlarındaki hakimiyetini sürdürürken yasa dışı hareket ederek rekabete aykırı davranışlarda bulunduğu” gerekçesiyle açtığı antitröst (tekelleşme) davasında bugün CEO Sundar Pichai ifade verdi.
Açılan davada Google’ın arama motoru olarak piyasada rekabete aykırı davranışlarda bulunduğu iddia edilmekteydi. Şirketin özellikle çok sayıda dijital reklam teknolojisini ürününü tekeline aldığı belirtilirken geçtiğimiz 15 yılda Google’ın arama ve arama reklamcılığı adına çok önemli satın alımlar yaptığı bu sayede rakiplerini etkisiz hale getirdiği, akıllı telefon üreticilerini kendi arama motorunu zorunlu tutacak şekilde pazarı kendi lehine çevirdiği ve bu gibi yollarla rekabete aykırı hareketlerde bulunduğu belirtilmişti.
Davada bugün Google’ın ana kuruluşu Alphabet’in CEO’su Sundar Pichai ifade verdi. Tanık olarak dinlenen Pichai, Google Chrome’un Microsoft ile rekabet etmek için piyasaya sürüldüğünü o dönemde tarayıcı pazarının durağan olduğunu belirtti. Microsoft’ın Chrome piyasaya sürülene kadar tarayıcı geliştirme konusunda isteksiz olduğunu vurguladı.
İfadesinde bir kullanıcının Google dışında bir başka arama motorunu kullanmak istemesi halinde Chrome’un kolaylıkla bu değişime izin verdiğini söyleyen Pichai’ye ilerleyen günlerde özellikle akıllı telefonlardaki çevrimiçi arama motorunu baskın tutmaya yönelik yatırımlar ve arama reklamcılığındaki yeniliklerin sorulması bekleniyor. Hükümetin çapraz sorgulamada Apple gibi akıllı telefon üreticileri ile AT&T gibi telekomünikasyon şirketlerine Google’ı varsayılan arama motoru yapmak için her sene ödenen milyar dolarları soracağı da düşünülüyor.
Google, savunmasında gelir paylaşımı anlaşmalarının yasal olduğunu vurgularken arama ve reklamcılık faaliyetlerini rekabetçi tutmak adına oldukça önemli yatırımlar yaptığını belirtmekte. Ayrıca insanların bir başka arama motorunu kullanmak istemeleri halinde bunu kolaylıkla yapabileceklerini vurgulamakta.