İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezinin tedbir kararları raporu yayımlandı

Kadınların maruz kaldığı şiddeti ve şiddetle ilgili verileri ortaya çıkarmak için hazırlanan rapor kamuoyu ile paylaşıldı.

  • Beril Güçlü

  • Kasım 29, 2023

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezinin tedbir kararları raporu yayımlandı

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun uyarınca alınan tedbir kararları raporu yayımlandı. İstanbul Barosu Adli Yardım Bürolarına kadın başvurucular tarafından yapılan 2022 tarihli başvurular incelenerek ulaşılan istatistiki veriler kamuoyu ile paylaşıldı.

Raporda yer alan bilgiye göre 2022 yılında İstanbul Barosu Adli Yardım Bürolarına yapılan:

• Toplam 13.624 başvurudan, 11.510 tanesi kadınlar tarafından yapılmış.

• Başvuruların 3.008 adedi, 6284 sayılı yasa kapsamında tedbir kararı alınması taleplerine yönelik.

• Rapor oluşturulurken ise toplam 1.442 tedbir kararı incelenmiş.

İncelenen tedbir kararlarından özetle:

1. Tedbir Kararlarının Kabul – Ret Oranı Bakımından

İncelenen 1.442 dosyadan 1.420’sinde tedbir talebi kabul edilmiş, 22’sinde ise “Yetkili mahkemeye gönderme ve tedbir süresinin dolmadığı” gerekçesiyle tedbir talebi reddedilmiş.

2. Tedbir Kararlarının Verilme Süresi Bakımından

Tedbir kararlarının gecikmeksizin verilmesi yasanın emredici bir hükmü olmakla birlikte şiddet mağduruna ivedilikle koruma sağlanması bakımından da önem arz etmektedir. Tespit edildiği üzere incelenen 1.442 tedbir kararından, 784 karar aynı gün ve 458 karar da bir gün sonrasında verilmiş. Diğer kararlar ise ikinci veya takip eden diğer günlerde verilmiş. Hatta öyle ki 33 kararın, yedi günden fazla sürede verildiği tespit edilmiş.

3. Tedbir Kararlarının Süresi Bakımından

Toplumun bir kesiminde sık sık “uzun süreli tedbir kararları uygulanıyor olduğu” iddiası ile 6284 sayılı kanun ve kanunun 8. maddesine dayanılarak alınan tedbirler eleştirilmektedir. Bu iddialara karşın raporla ortaya konulduğu üzere; kabul edilen 1.420 tedbir kararından yalnızca 84’ünde, 6284 sayılı kanunun öngördüğü en uzun süre olan 6 aylık tedbir uygulanmasına karar verilmiş. Tedbir kararlarının en çok 1 aylık, 2 aylık veya 3 aylık sürelerle uygulandığı ortaya konulmuş.

4. Şiddet Mağduru ve Şiddet Faili Yakınlık Derecesi Bakımından

İlişki durumu tespit edilebilen 997 karardan anlaşıldığı üzere, 869 tedbir kararının taraflarının evli olduğu tespit edilmiş. Bir diğer ifadeyle, kadına yönelik şiddetin yoğunluklu olarak ev içinde uygulandığı bir kez daha ortaya konulmuş.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezinin mesajını bir kez daha buradan duyurmak isteriz ki: “Kadına Yönelik Şiddet İnsan Hakları İhlalidir!”.

Rapora ve ortaya konulan diğer istatistiki verilere buradan ulaşabilirsiniz.


Bültendeki tüm yazıları incele

Space her yerde!

Space uygulamasını istediğin cihazda kullan. Hem de ileri web uygulaması olarak.