Bugün Resmî Gazete’de 32561 sayılı Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Bu doğrultuda Yönetmelikte bazı önemli değişiklikler yapıldı.
1) Yüksek nitelikli konutun (rezidans) tanımında değişikliğe gidildi. Yönetmelik’in 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (l) bendine “en az ikisinin” ibaresi eklendi. Önceki düzenlemede bir yapının rezidans olarak kabul edilebilmesi için orada sağlık hizmetleri, kuru temizleme, çamaşırhane, taşıma, yemek ve alışveriş servisi hizmetleri ile spor salonu ve yüzme havuzu gibi hizmetlerin verilmesi gerekiyordu. Artık bir konutun Yönetmelik kapsamında rezidans olarak kabul edilebilmesi için konut nezdinde sağlık hizmetleri, kuru temizleme, çamaşırhane, taşıma, yemek ve alışveriş servisi hizmetleri ile spor salonu ve yüzme havuzu gibi hizmetlerden en az ikisinin verilmesi yeterli. Yani bir konutta bu sayılanlardan iki hizmetin bulunması halinde Yönetmelikteki diğer şartlar da sağlanıyorsa o konut rezidans olarak kabul edilebilecek. Bu noktada aslında yüksek nitelikli konut olabilme ölçütü hizmetler nezdinde kolaylaştı diyebiliriz.
2) İzin başvurularına ilişkin işlemlerin 60 gün içerisinde sonuçlandırılması zorunlu hale geldi. Yönetmelik’in 6’ncı maddesinin 1.fıkrasındaki 30 gün ibaresi 60 gün olarak değiştirildi ve bu noktada İl Müdürlüğüne inceleme için tanınan 30 günlük süre 60 güne çıkarıldı. Diğer bir anlatımla İl Müdürlüğüne izin için başvurulduğunda, Müdürlük en fazla 60 gün içerisinde bu başvuruyu sonuçlandırmalı.
3) Başvurunun izin belgesi düzenlenerek sonuçlandırılması durumunda izin belgesi düzenlendiği tarihten itibaren konutlarda 30 gün içerisinde yerinde inceleme yapılacağı düzenlendi. Önceki halinde “denetim” olarak yer alan ifade “yerinde inceleme” şeklinde değiştirildi.
4) Yerinde incelemenin ardından belli eksikliklerin tespiti halinde bu eksikliklerin giderilmesi için idari para cezası uygulanmadan önce belge sahibine süre verilmesi imkânı tanındı. Yapılan inceleme neticesinde;
- - Konutta en az bir yatak, tuvalet-banyo, yaşam alanı ile mutfak düzenlenmemişse
- - Soğuk ve sıcak su, yatak odalarında nitelikli yatak, kişi başı bir yastık, yastık kılıfı, çarşaf, iklim koşullarına göre pike veya yorgan, banyoda kişi başı yüz ve banyo havlusu bulunmuyorsa,
- - Kimyevi yangın söndürücüler ile banyo-tuvalet hariç sabit ayrımı olan tüm bölümlerde yangına karşı duman dedektörü, kapı arkalarında kaçış merdiveninin yerini gösteren kroki yer almıyorsa, ve/veya
- - Konutta kullanılan tefriş, dekorasyon, donanım ve cihazların standartlara uygun, temiz ve bakımlı ve çalışır durumda değilse,
- bu durumda belge sahibine eksikliklerini giderebilmesi için 15 gün süre verilecek. 15 günün ardından yapılacak ikinci denetimde bu eksikliklerin giderilmemiş olduğu saptanırsa o halde 100 bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak ve aykırılıkların giderilmesi için yeniden 15 günlük son bir süre daha verilecek. Bu süre sonunda yapılacak ikinci denetimde de eksikliklerin giderilmediğinin tespit edilmesi durumunda izin belgesinin iptal edileceği düzenlendi. O halde yeni düzenlemedeki usul, düzeltilmesi veya tamamlanması görece daha basit olan eksiklikler için idari para cezası uygulanmadan önce belge sahibine köprüden önce son bir çıkış imkânı sunuyor. Önceki düzenlemede yapılan denetimde asgari nitelikleri taşımadığı tespit edilen konutların izin belgesi sahipleri hakkında doğrudan 100 bin Türk lirası idari para cezası uygulanıyordu.
- Şimdi ise yeni mekanizma şu şekilde:
-
- i. İlk incelemede Yönetmelik’in 9’uncu maddesinin birinci fıkrasının [a], [b], [c] ve [ç] bentleri kapsamında (yukarıda saydıklarımız) eksiklik tespit edilmesi halinde önce eksikliklerin giderilmesi için 15 gün süre verilecek
- ii. 15 günlük sürede bu tamamlanmazsa 100 bin Türk lirası idari para cezası verilecek ve eksikliğin giderilmesi için yeniden bir 15 günlük süre daha verilecek
- iii. Verilen ikinci 15 günlük sürede eksiklikler giderilmezse o halde izin belgesi iptal edilecek.
- Yönetmelikle belirlenen yeni mekanizma ile daha düzeltilebilir veya tamamlanabilir eksikliklerden dolayı belge sahiplerinin idari para cezası ödeyerek zor durumda kalmasının önüne geçilmiştir diyebiliriz.
5) Son olarak da Geçici Madde 1 hükmünde iki önemli değişiklik yapıldı:
- → Yüksek nitelikli konut özelliği taşıyan mevcut konutlara ilişkin geçiş rejimi 1 yıl daha uzatıldı.
Değişiklik öncesinde 01.01.2024 tarihinden önce kat mülkiyeti kütüğünün “Beyanlar” hanesinde gösterilen yönetim planına göre halihazırda turizm amaçlı kısa süreli kiralamaya konu edilen, resepsiyon, güvenlik ve günlük temizlik servisi mekânları ile kuru temizleme, çamaşırhane, yemek ve alışveriş servisi hizmetleri, aletli spor salonu ve yüzme havuzu hizmetlerinin tamamının verildiği konutlara, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 19’uncu maddesinde belirtilen yerlerde yapılma şartı aranmaksızın, Yönetmeliğin yüksek nitelikli konutlara ilişkin hükümleri uygulanıyordu. Değişiklik ile birlikte artık 31.12.2024 tarihine kadar halihazırda turizm amaçlı kısa süreli kiralamaya konu edilen bu konutlara da yüksek nitelikli konutlara ilişkin hükümlerin uygulanacağı düzenlendi. Diğer bir anlatımla bahsi geçen bu konutlar 1 yıl daha yüksek nitelikli konutlara ilişkin Yönetmelik tarafından tanınan imkanlardan faydalanabilecek ve öngörülen yükümlülüklere uymak durumunda olacak.
- → Ayrıca yüksek nitelikli konut özelliği taşıyan mevcut konutlar nezdinde Geçici Madde 1 hükmünün uygulanabilmesi için aletli spor salonu ve yüzme havuzu hizmetlerinin aynı konutta verilmesi zorunluluğu kalktı. Yüzme havuzu ve aletli spor salonunun o konutta değil konutun bulunduğu parselde yer alması yeterli kabul edildi.
Böylece aynı parselde aletli spor salonu ve yüzme havuzu hizmetlerinin verildiği konutlara da yüksek nitelikli konutlara ilişkin hükümleri uygulanacak.
Yönetmelik 30 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe girdi.
İlgili düzenlemeye ulaşmak için tıklayınız.