14.11.2023 tarih ve 339 sayılı Reklam Kurulu toplantısı basın bülteninde yer verildiği üzere:
Rise And Shine Kararı (Dosya No: 2023/6084)
Trendyol’da “R&S Kozmetik” isimli hesap üzerinden yayınlanan;
• “Rise and Shine Beyazlatıcı Krem” isimli ürüne ilişkin tanıtımlarda "Ciltte fazla melanini inhibe ederek cildin renk ayrışmalarını azaltma yönünde etkinlik sergiler." ifadelerine
• “Rise and Shine Göğüs Bakım Losyonu” isimli ürüne ilişkin tanıtımlarda "Fitoöstrojenler içeren bitkisel yağlar sayesinde göğüste toplanan yağ miktarını artırır ve göğüslerin daha dolgun görünmesine yardımcı olur. Göğüs bölgesine uygulandığında toparlayıcı ve dolgunlaştırıcı etki sağlamaktadır." ifadelerine
• “Rise and Shine Exfoliating Facial Red Peeling Serum” isimli ürüne ilişkin tanıtımlarda “Sivilceleri azaltır.” ifadesine ve
• “Rise and Shine Maderise Cilt Bakım Kremi” isimli ürüne ilişkin tanıtımlarda “Kırışıklık azaltır.” ifadelerine yer verildiği tespit edilmiştir.
Kurul, yapmış olduğu değerlendirmesinde öncelikle Kozmetik Mevzuatına tabi olan tüm kozmetik ürünlerin, insan vücudunun dış kısımlarına uygulanan ve etkileri geçici olan ürünler olması gerektiğini belirtmiş. Bu itibarla yukarıda sayılan reklamlardaki ifadelerin, kozmetik ürün tanımını aşan ve yanıltıcı nitelikte olduğunu ortaya koymuş.
Kurula göre şayet, reklamlardaki iddiaların kanıtlanabilir olması halinde de söz konusu ürünlerin “kozmetik ürün” değil beşerî tıbbi ürün veya ilaç olarak ruhsatlandırılması gerekirdi. Öte yandan bu şekilde bir ruhsatlandırma yapılsa dahi, beşerî tıbbi ürünlerin ve ilaçların reklamının yapılması mevzuata uygun olmadığından her halükârda söz konusu ürünler ile ilgili yapılan tanıtımların mevcut mevzuata aykırı olacağı değerlendirilmiş.
Bu değerlendirmeler ışığında da reklam veren Rise And Shine Kozmetik İthalat İhracat Sanayi Ticaret ve A.Ş. hakkında 347.128 TL idari para cezası ve anılan reklamları durdurma cezası verildi.
Dilan Polat Güzellik Merkezi Kararı (Dosya No: 2023/7543)
Şikâyete konu olan reklamlar, kuruluşa ait "dilanpolat.com.tr" adresli internet sitesi ile Instagram’daki "dilanpolatatasehir" kullanıcı isimli sayfada yer alan tanıtımlardı. Kurul incelemesinde bu adreslerde yer verilen ifadeleri, tıbbi işlemlerin uygulanmasına dair görüntüler ile tıbbi işlemlere ilişkin uygulama öncesine sonrasına ait görüntüleri inceledi.
İnceleme konusu tanıtımlarda kuruluş, "Özel Dilan Polat Polikliniği, Dilan Polat Klinik, Dilan Polat Sağlık Hizmetleri Kliniği, Dilan Polat Etetik&Güzellik, Dilan Polat Güzellik Merkezi" gibi farklı kuruluş türü isimleriyle nitelendirilmişti. Ayrıca, tanıtımlarda kuruluşun iletişim bilgilerinde yer alan adres ile kuruluşun ruhsatında kayıtlı olan adresin farklı olduğu tespit edildi.
Değerlendirmeleri neticesinde Kurul, inceleme konusu tanıtımlarda yer alan bazı ifade ve görüntülerin, tabip tarafından uygulanması gereken tıbbi işlemlerle ilgili olduğu; bu nedenle, söz konusu tanıtımların bilgilendirme kapsamını aşarak “reklam’’ niteliğinde olduğu kanaatine vardı. Bu doğrultuda, sağlık alanında çalışan kuruluşun faaliyetlerine ticari bir görünüm kazandırdığı, talep yaratıcı nitelikte olduğu ve kuruluşa yönlendirme yaptığı ortaya konuldu.
Bununla birlikte, söz konusu tanıtımlarda kuruluşun ruhsatında kayıtlı olan isminin açıkça belirtilmemesinin ve tanıtımlarda yer alan kuruluşa ait iletişim bilgisi ile kuruluşun ruhsatında kayıtlı olan adresin farklı olmasının tüketicileri yanıltıcı ve aldatıcı nitelikte olduğuna karar verildi.
Açıklanan nedenler ile reklam veren D Polat Estetik Sağlık Hizmetleri Sanayi Ticaret A.Ş. hakkında 347.128 TL idari para cezası ve anılan reklamları durdurma cezası verildi.
Reklam Kurulu toplantısı basın bültenine buradan ulaşabilirsiniz.