Apple’ın 2018 ve 2019 yıllarında yapmış olduğu işe alımlarda hukuka aykırı davrandığı tespit edildi. Belli durumlarda ABD vatandaşları ve yeşil kart sahiplerine kıyasla göçmen işçilerin hukuka aykırı bir şekilde tercih edildiği ve vatandaşlığa dayalı ayrımcılık yapıldığı belirtildi.
Asıl olarak Apple aleyhine başlatılan soruşturmanın sebebi PERM isimli federal programın takip edilmemesi. PERM programı ise yeni istihdam pozisyonlarının Amerikan vatandaşları tarafından doldurulmadığı ve yerlerine göçmenlerin çalışabileceği bir hükümet programıdır. Program ile göçmenlerin kalıcı olarak istihdamı sağlanır.
Bakanlığa göre Apple, PERM programına uygun olan açık pozisyonlarını diğer pozisyonlarda olduğu gibi tanıtmadı ve elektronik başvuruları kabul etmeyerek sırf bu pozisyonlar için yalnızca fiziksel posta yoluyla başvuru yapmayı zorunlu kılmak gibi engeller oluşturdu. Bu durumun PERM pozisyonlarına daha az başvuru yapılmasına yol açtığı belirtildi. Ayrıca bahsi geçen işe alım uygulamalarının normal işe alımlara göre daha az etkili olduğu ve Apple’ın PERM programından yararlanacak kişiler ile doldurmayı tercih ettiği pozisyonlara koruma altındaki işçilerin başvurmasının engellendiği saptandı. Normal şartlarda işverenler vatandaşlık durumuna bakmaksızın herkesin başvurabilmesi için açık pozisyonları belirgin bir şekilde duyurmakla mükellef. Fakat Bakanlığın saptamalarına göre Apple, işe alımda vatandaşlık durumuna yönelik ayrımcı bir uygulama izledi.
Anlaşma metninde bu durumun ABD vatandaşlarını başvuru yapma noktasında caydırdığına ve Apple’ın bahse konu pozisyonları geçici vize sahipleriyle doldurmasına yol açtığına yer verildi. Ayrıca Apple’ın nitelikli vatandaşların başvurularını dikkate almak yerine geçici istihdam vizesine sahip çalışanları tercih etmesi ile ABD Kanunlarını ihlal ettiği belirtildi.
Apple her ne kadar düzenlemelere uyduğunu iddia etse de ele alınan endişeleri gidermek adına Bakanlık ile anlaşma yoluna gitti. Anlaşma neticesinde Apple, 25 milyon dolar para cezası ödeyecek ve PERM pozisyonlarını internet sitesinde yayımlayarak başvuruları dijital olarak da kabul etmeye başlayacak. Başsavcı Yardımcısı Kristen Clarke ise “Vatandaşlık statüsü nedeniyle bir kişinin iş aramasını zorlaştıran kanuna aykırı engeller yaratılmasına müsamaha gösterilmeyecektir” şeklinde bir açıklama yaptı. Soruşturma neticesinde Apple'ın işe alım politikasının değişmesi kuvvetle muhtemel.