AB Konseyi, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Schengen vizesine tabi ülkelerin vatandaşlarının belli haller dışında konsolosluk ya da büyükelçiliklere gitmeden, online vize başvurusunda bulunabileceği mekanizmayı onayladı. Bilindiği üzere Schengen bölgesi, birçok iç sınır kontrolünü kaldırmış olan 27 Avrupa ülkesinden oluşan bir bölge.
İspanya İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska Gómez, yeni sistemin seyahat edenler için başvuru sürecini basitleştireceğini ve ulusal idareler üzerindeki yükü de hafifleteceğini dile getirdi. İsviçre Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard ise yeni uygulamanın vize etiketinin tahrif edilmesi ve çalınması riskini azaltacağını ve Schengen bölgesinin güvenliğini artıracağını vurguladı. Yeni uygulama yürürlüğe girdiğinde (AB Resmî Gazetesi’nde yayımından itibaren 20 gün içinde) vizeler dijital hale gelecek. Diğer bir anlatımla pasaportlara normalde yapıştırılan vizeler dijital bir yapıya bürünecek.
Düzenlemenin arka planında son dönemlerde yaşanan göç ve güvenlik sorunları ile Covid-19 dönemi itibarıyla daha hızlı ve dijital bir prosedürün gerekliliğinin anlaşılması yer alıyor. Bu bağlamda komisyon 27 Nisan 2022 tarihinde bir düzenleme teklifini sunmuştu.
Kabul edilen kurallar kapsamında;
1. Bir AB vize başvuru platformu kurulacak, başvurular bu internet platformu üzerinden işlenecek.
2. Birkaç istisna dışında Schengen vize başvuruları bu platformdan yürütülecek, bu platform üzerinden başvuru sahipleri tüm verilerini sunabilecek ve gerekli belgelerini yükleyip ücretlerini ödeyebilecek. Aynı zamanda gerekli evrakların dijital kopyaları da platform üzerinden edinilebilecek.
3. Konsolosluklara şahsen başvurma yükümlülüğü sadece ilk kez başvuranlar, biyometrik verileri artık geçerli olmayanlar ve yeni bir pasaporta sahip olanlar için gerekli olacak. Diğer kişiler internet üzerinden başvurularını yapabilecek.
4. Bir kişi, birden fazla Schengen ülkesini ziyaret etmek isterse, platform, kalış süresine göre bu ülkelerden hangisinin başvuruyu incelemekle yükümlü olduğunu otomatik olarak belirleyecek.
5. Son olarak da vizeler dijital formatta, kriptografik olarak imzalanmış 2D barkod olarak düzenlenecek.
Avrupa Konseyi’nin basın açıklaması için tıklayınız.