İtirazın iptali davasının adli tatilde görülmesi hukuki dinlenilme hakkına aykırı bulundu

Yargıtay, banka alacağı sebebiyle açılan itirazın iptali davasının adli tatilde görülecek dava ve işlerden olmaması sebebiyle duruşma açılmadan adli tatil süresi içinde karar verilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğuna hükmetti.

  • Ömer Batuhan Uçmak

  • Ocak 09, 2024

İtirazın iptali davasının adli tatilde görülmesi hukuki dinlenilme hakkına aykırı bulundu

Uyuşmazlığın konusu kısaca itirazın iptali davasının adli tatil süresi içinde duruşma açılmadan görülmesinin hukuki dinlenilme hakkını ihlal edip etmediğine ilişkin.

Somut durumda davacı banka ile davalı tüketici arasında bir kredili mevzuat hesabı akdedilerek kredi ve tahsil hesapları açılmıştı. Davalı tüketicinin (borçlu) kredi kullanımından doğan borcunu ödememesi üzerine banka nezdindeki hesapları donduruldu ve kendisine hesap kesim ihtarnamesi gönderildi. Bu süreçte borcun ödenmemesi üzerine ise davalı hakkında ilamsız icra takibi başlatıldı, ödeme emrine itiraz etmesi sebebiyle de banka tarafından itirazın iptali davası açıldı.

İlk derece mahkemesi kredi sözleşmesinden kaynaklanan alacağın likit olması sebebiyle davayı kabul etti ve takibin devamı ile yüzde 20 oranında icra inkar tazminatına hükmedilmesine karar verdi. Buna karşın Adalet Bakanlığı kararın kanun yararına temyizen incelenmesini talep etti.

Kanun yararına temyiz sebepleri iki başlık altında toplanıyor:

i) Adli tatilde görülecek işlerden sayılmayan itirazın iptali davasının adli tatil süresi için duruşma açılmadan yapılarak davada hukuki dinlenilme hakkını ihlal edecek şekilde hüküm kurulması,

ii) Davaya konu kredi evrakının tamamı dosya içerisine sunulduktan sonra davalının tüketici olduğu olduğunun anlaşılması halinde davaya tüketici mahkemesi sıfatıyla devam olunması ve davalı aleyhine vekalet ücretine hükmedilmesi gerektiği.

Yargıtay, ilk derece mahkemesinin Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 103.maddesi kapsamında adli tatilde görülecek dava ve işlerden olmayan somut uyuşmazlık (itirazın iptali davası) bakımından duruşma açmadan adli tatil süresi içinde karar vermesini HMK m.27 hükmünde düzenlenen hukuki dinlenilme hakkına aykırı buldu.

Ayrıca, davaya konu kredi alacağına ilişkin tüm belgeler getirilip uzman bir bilirkişiden rapor alınmadan kredinin niteliğinin tespiti yapılmadan yargılamanın “hangi sıfatla” yürütüleceği belirlenmeden davanın kabul edilip yargılama giderlerine hükmedilmesi de isabetsiz bulundu.

Sonuç olarak Yargıtay, hem adli tatilde görülecek davalardan sayılmayan somut durumdaki itirazın iptali davasının adli tatilde görülerek hukuki dinlenilme hakkının ihlal edilmesi hem de gerekli inceleme yapılmadan ve yargılamanın hangi sıfatla yürütüleceği belirlenmeden hüküm kurulması sebepleriyle kararın kanun yararına bozulmasına karar verdi.

Kararın detaylarına ulaşmak için tıklayınız.


Bültendeki tüm yazıları incele

Space her yerde!

Space uygulamasını istediğin cihazda kullan. Hem de ileri web uygulaması olarak.