Dijital sanal varlıkların vergilendirileceği açıklandı

2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda ilk kez kripto varlıklara yer verildi ve dijital sanal varlıklara ilişkin vergilendirme ile mevzuat çalışmalarına başlanacağı ifade edildi.

  • Ömer Batuhan Uçmak

  • Ekim 26, 2023

Dijital sanal varlıkların vergilendirileceği açıklandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan ‘‘2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’’ ülkemizde dijital sanal varlıklar için yeni bir dönemin başlayacağı sinyallerini verdi. Programda özellikle güçlü bir finansal sektör oluşturmanın amaçlandığı belirtildi. Ayrıca vergi sisteminin dijital faaliyetlerdeki kayıt dışılığını kavrayacağı ve yatırım ortamının cazibesini artıracağı belirtildi.

Program’a göre kripto varlık hizmet sağlayıcılarına yönelik düzenleme çalışmaları yapılacak. Bunun için yetkili merciler olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası belirlendi. Bunun dışında Program’da ayrıca kripto varlık kavramına değinilmedi fakat ‘‘dijital sanal varlık’’ kavramına yer verildi. Dijital sanal varlık kavramına Program kapsamında örnek verilmemiş veya dijital sanal varlığın tanımı yapılmamış olsa da T.C. Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından kripto paralar birer dijital sanal varlık olarak tanımlandığından ve NFT’lere de birer dijital varlık olarak yer verildiğinden Program’ın ilk adımda kripto para ve NFT’leri kapsayacağını öngörmek mümkün.

Dijital sanal varlıklar vergilendirilecek ve söz konusu varlıkların Türk hukuk sisteminde tanımlanmasına yönelik çalışmalar tamamlanacak. Program’a göre 2024 yılı itibarıyla dijital sanal varlıkların vergilendirme çalışmaları Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Sermaye Piyasası Kurulu ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından gerçekleştirilecek. Diğer yandan bilindiği üzere Türk hukuk sisteminde kripto varlıklara daha hukuken bir statü tanınmadı. Aksine, bu varlıkların ne olmadığına ve ödemelerde kullanılamayacağına ilişkin bir düzenleme yapıldı. Bu noktada Program’da 2024 yılı içerisinde kripto varlıkların da dahil olduğu dijital sanal varlıklara yönelik hukuki düzenlemelerin tamamlanacağının sinyalleri verildi. Nitekim, Program’da yer alan 400.5 numaralı tedbir, dijital olarak alınıp satılabilen ve transfer edilebilen, dijital bir değeri temsil eden sanal varlıklar kullanılarak yapılan işlemlere yönelik mevzuat çalışmalarının sürdürüleceğini vurguladı. Ayrıca Program’da dijital Türk lirasının geliştirilerek kullanıma sunulması ve yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaların yürütüleceğine yer verildi.

Özetle; 2024 yılında kripto varlıkların da dahil olduğu dijital sanal varlıklar vergilendirilecek, bu sanal varlıklar hakkında regülasyon çalışmaları tamamlanacak ve dijital Türk lirası kullanıma sunulacak.

Programın detayları için tıklayınız.


Bültendeki tüm yazıları incele

Space her yerde!

Space uygulamasını istediğin cihazda kullan. Hem de ileri web uygulaması olarak.