Sosyal içerik üretiminde vergi muafiyeti düzenlemesinin kapsamı genişletildi

Sosyal medya içerik üreticileri; reklam, satış ve ürün tanıtımı gibi faaliyetlerden elde edilen kazançlarda vergiden muaf olacak.

  • Ömer Batuhan Uçmak

  • Aralık 29, 2023

Sosyal içerik üretiminde vergi muafiyeti düzenlemesinin kapsamı genişletildi

Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20/B maddesinde yapılan değişiklik sosyal içerik üretenlere ve mobil cihazlarda uygulama geliştirenlere gelir vergisinde yeni bir istisna sağladı. Değişiklikten önce sosyal içerik üretiminde bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden sağlanan kazançlar gelir vergisinden müstesna değildi. Yeni madde metni aşağıda şekilde değiştirildi:

“İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ve bu ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden sağlanan kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesnadır.”

Temel olarak ilgili değişiklik sosyal içerik üretiminde gelir vergisi istisnasının kapsamını genişletti.

Örneğin; reklam, sponsorluk, bağışlar, satış gelirleri, hediyeler, ücretli abonelikler, eğitim, yemek tarifi, tanıtım videolarından elde edilen gelirler, adsense gelirleri, udemy, Teachable gibi eğitim platformlarından elde edilen gelirler, online anket doldurma, veri girişi gelirleri istisna kapsamında.

Değişiklik nezdinde “ürün tanıtımı gibi” ibaresi kullanıldığından bu kapsamı genişletmek de mümkün.

Bu istisnadan faydalanabilmek için:

• Türkiye’de kurulu bankalardan bir hesap açılması ve

• Faaliyetlere ilişkin tüm kazanç bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi gerekiyor.

Diğer yandan banka hesabına yatan tutardan ilgili banka aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi kesintisi yapıp Hazineye aktarıyor. Bu noktada bir defalık %15 oranında vergi kesilmiş oluyor ve sosyal içerik üreticisinin başkaca defter tutma, beyanname verme, KDV ödeme yükümlülükleri kalmıyor. Diğer bir anlatımla sosyal içerik üreticilerinin ve mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin istisna belgesi almak ve banka hesabı açıp kazançlarını bu hesaba özgülemeleri dışında bir yükümlülükleri bulunmuyor.

Fakat unutulmaması gereken bir nokta daha var: Gelir Vergisi Kanunu’nun 103.maddesinde yer alan tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşanlar bu istisnadan faydalanamayacak. Yani bu kişilerin kazançları 2024 yılı için 3 milyon Türk lirasını aşarsa o halde vergi mükellefi sayılacaklar ve istisnadan faydalanamayacaklar. Diğer bir anlatımla yılda belirli bir miktarın üzerinde kazanç elde edilirse bu kazançlar için yıllık gelir vergisi beyannamesi verme gibi belli yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekecek.

Özetle;

• Sosyal medya içerik üreticileri için getirilmiş bulunan istisna genişletildi.

• Sosyal ağ sağlayıcısı tanımına girmeyen elektronik ortamlar üzerinden de içerik üretimi yapılabildiğinden internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden üretilen içerikler de bu kapsama alındı.

• Dijital bir platformda ses, görüntü, video, metin gibi içeriklerin paylaşılması; eğitim, yemek tarifi, ürün tanıtımı, reklam, sponsorluk ve veri işleme ve geliştirme içerikleri neticesinde elde edilen kazançlar da istisna kapsamına alındı.

 

İstisna kapsamında olabilmek için;

→ Bahse konu kazanç kalemlerinin Türkiye’deki bir bankada açılan hesaba özgülenmesi ve bu tutar üzerinden %15 vergi kesilmesi

→ Yeni yılda yıllık kazancın 3 milyon Türk lirasının üzerine çıkmaması ve 

→ Kazancın kanunda sayılan faaliyet türlerinden biri ile elde edilmiş olması gerekiyor.

Değişiklik 01.01.2024 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere 27.12.2023 tarihinde yürürlüğe girdi.

Düzenlemeye ulaşmak için tıklayınız.


Bültendeki tüm yazıları incele

Space her yerde!

Space uygulamasını istediğin cihazda kullan. Hem de ileri web uygulaması olarak.