2021 yılında Kurum, Meta Platforms Inc., Meta Platforms Ireland Limited ve WhatsApp LLC hakkında (hep birlikte ‘‘Meta’’) kullanıcılara yazılım güncellemesiyle getirilen veri paylaşımı zorunluluğuna yönelik soruşturma başlatmıştı. Soruşturma neticesinde 20.10.2022 tarihli Kurul kararında Meta’nın kişisel amaçlı sosyal ağ hizmetleri, tüketici iletişim hizmetleri ve çevrim içi görüntülü reklamcılık pazarlarında hâkim durumda olduğu saptandı ve en önemlisi Meta’nın Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetlerinden topladığı verileri birleştirmek suretiyle kişisel amaçlı sosyal ağ hizmetleri ile çevrim içi görüntülü reklamcılık pazarlarında faaliyet gösteren rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırmak ve pazara giriş engeli yaratmak suretiyle rekabetin bozulmasına yol açtığına ve Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un (‘‘Rekabet Kanunu’’) 6. maddesini ihlal ettiğine karar verildi. Diğer bir anlatımla soruşturmada şirketin veri birleştirme yoluyla Rekabet Kanunu’nu ihlal ettiği tespit edildi. Bu sebeple Meta’ya yaklaşık 347 milyon Türk lirası idari para cezası verilmesine hükmedilmişti.
Fakat karar sadece bu hükümlerle sınırlı değildi. Aynı zamanda tespit edilen ihlallerin sonlandırılması ve etkin rekabetin yeniden tesis edilmesi gerekiyordu. Bu doğrultuda Kurul Meta’nın aşağıdaki yükümlülükleri yerine getirmesine karar verdi:
- Gerekli tedbirlerin en geç 1 ay içinde Kurum’a sunulması
- Gerekli tedbirlerin 6 ay içinde yerine getirilmesi
- İlk uyum tedbirinin uygulanmaya başlanmasından itibaren 5 yıllık süre boyunca ve yılda bir periyodik olarak Kurum’a rapor sunulması.
Diğer bir anlatımla veri paylaşımı zorunluluğunu önleyecek ve veri güvenliğini sağlayacak etkin tedbirlerin de alındığının ispat edilmesi gerekiyordu.
Kararın tebliğinden sonra Meta 1 aylık sürenin 09.12.2023 tarihine ertelenmesini talep etmişti ve talep kabul edilmişti. Nihayetinde bahse konu ihlalin giderilmesi için kullanıcıları direkt Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetleri arasında verilerinin birleştirilmesine onay verecekleri ekrana götürmeden ve bu veri işleme talebi reddedilse bile uygulamanın kullanılmasına devam edilebileceğine dair ibarelerin yer alacağı bir bilgilendirmenin yapılması için Meta’nın 9 Aralık 2023 tarihine kadar adım atması ve bir çözüm sunması gerekiyordu. Bu noktada Meta, süresi içerisinde Kurum kayıtlarına uyum tedbirlerini sundu ve Kurul’un 21.12.2023 tarihli toplantısında ilgili tedbirler görüşüldü.
Buna karşın, Kurum’a sunulan öneriler yeterli bulunmadı. Nihai Uyum Çözümü’nün Kurum’a sunulması için son tarih ise 11 Aralık 2023’tü. Önerilerin yeterli bulunmaması sebebiyle Kurul tarafından “uyum tedbirleri sunuluncaya dek” günlük 4,8 milyon Türk lirası idari para cezasına hükmedildi. Nihai Uyum Çözümü’nün Kurum kayıtlarına girmesine kadar her gün için 2022 yılı gayri safi gelir üzerinden idari para cezası yapılacak. Bu noktada para cezası 12 Aralık 2023 tarihinden itibaren başlamak üzere geçerli olduğu için bugün itibariyle yaklaşık olarak 140 milyon Türk lirası idari para cezası ödenmesi gerekiyor. Meta, kabul edilebilir uyum tedbirleri önerene kadar her geçen gün bu para cezası artacak.
Kurul kararı duyurusu için tıklayınız.